Brodera kort med läggsöm

Läggsöm är ett användbart och dekorativt stygn.

Vänta ...

Varför inte tillverka personliga gratulationskort eller kanske julkort med ett enkelt broderi?

Läggsöm kan användas till att brodera fast trådar eller tygbitar.  Kombinera olika material och trådar. Sy tätt eller glest. Möjligheterna är oändliga. Köp eller tillverka själv dubbla kort och dekorera framsidan med ett egendesignat broderi.

Så här syr du läggsöm:
Den tråd eller tygbit som du vill brodera fast lägger du på bottentyget. Stick ner broderinålen ett par centimeter från det ställe där du vill börja brodera och upp alldeles intill det som ska broderas fast. Dra igenom tråden och lämna 5-10 cm av broderitråden, så att du kan fästa den senare. Brodera läggsöm genom att sticka ner nålen på andra sidan av det som ska fästas och upp igen en bit bort. Du kan välja att brodera raka stygn eller sneda. Du kan brodera glest eller så tätt att det som du broderar runt blir helt täckt av broderitråd.
Hjärta på rutig botten
Man måste inte alltid brodera på enfärgade tyger. Här är bottentyget ett skotskrutigt bomullstyg. Hjärtat består av lovikkagarn som är fäst med läggsöm i bomullsgarn. Tyget har sedan fästs vid kortet med några stygn röd sytråd.


Tygremsor på gul botten
Linnetyger är vackra att brodera på. Bottentyget är ett fint blekgult linne och de röda tygremsorna kommer från ett lite grövre linnetyg. De är fastbroderade med läggsöm i olika bomulls- och silkegarner. Tyget har sedan fästs vid kortet med gul sytråd.


Lövbroderi på grön botten
Bottentyget är grön filt och löven är tillklippta ur ett vitt ylletyg. Mittenstjälken består av flera trådar ljust pärlgarn som är fäst med läggsöm i en rosa färg. När man vill applicera lite större tygbitar med läggsöm är det inte lämpligt att bara sy trådar tvärs över dem.  Då kan man istället brodera läggsöm på dem. Först är mittnerven på lövet broderad genom att man drar en tråd på längden tvärs över lövet, sticker ner nålen i tyget och sedan tillbaka upp för att fästa tråden med läggsöm. När mittnerven är sydd broderar man sneda nerver i läggsöm åt båda hållen på lövet.
Det här kortet har en urklippt ram. Broderiet är fastlimmat vid kortet i kanterna under ramen. Tänk på att aldrig sätta lim rakt under den broderade ytan, för då riskerar man att det tränger igenom tyget och förstör broderiet.


Extra tips!
Läggsöm är bra att använda när du vill brodera med trådar som kanske är för grova eller för sköra för att trä igenom ett tyg, t ex metalltrådar eller papperssnöre. Då fäster du dem uppe på tyget med en smidigare tråd.

Behärskar du fler broderistygn kan du använda dem som en sorts läggsöm, t ex korsstygn och langettstygn fungerar bra att fästa trådar med. Om du har skarvat ihop tyger kan det vara fint att täcka skarven med en tjock tråd som du fäster med läggsöm. Se fler och mer stygn på www.brodera.nu

Text och bild: Helena Ericsson, 2010

Helena driver hemsidan www.brodera.nu. Där hittar du massor av stygn, hur de används och hur du gör dem. Helena driver också en blogg kring broderi. Broderibloggen hittar du här.