Bästa sättet att tappa björksav!

När björkarna precis börjar skifta i gulgrönt är det dags att tappa dem på sav. Björksav är härligt, friskt och gott att dricka, som måltidsdryck till exempel, men det kan också tas som en renande vårkur!

Vänta ...

björkar

Det finns många olika sätt att tappa björksav, men detta sätt är mycket enkelt och är garanterat myrfritt, vilket annars kan vara ett irriterande inslag.

Det skadar inte trädet att tappa sav, men tänk på att du behöver markägarens tillstånd innan du börjar borra i träden.

Till denna enkla men fiffiga anordning behöver du:
En 1,5-liters PET-flaska med skruvkork
Ca 1 m genomskinlig plastslang, 10 mm i diameter
En borr med aningen mindre diameter än slangen

För att täppa igen hålet behöver du en träpinne, kniv, träklubba/hammare och en liten såg.

 

flaskan         borra

Börja med att borra ett hål i flaskans kork, ca 1 mm mindre än diametern på slangen. Tryck i slangen. Den skall sitta ordentligt så att det inte blir något glapp där det kan komma in smuts och myror.
Borra sedan ett hål i trädet, det räcker med några centimeter djupt.
Slangen skall även här sluta tätt så att saven rinner ner i slangen och inte bredvid. Tryck in slangen en centimeter ungefär.

tappning

Sedan är det bara att vänta tills flaskan är fylld. Man kan ju rigga flera flaskor på olika träd om man vill ha allt på en gång, men hinner man inte dricka så är det bättre att tappa en flaska i taget.

plugga      tilltäppt

När du tappat så mycket som du vill ha måste du plugga igen hålet, annars kommer björken stå och blöda sav och då kan den ta skada. Tälj en pinne som passar i hålet, slå in den så att det sluter helt tätt och såga sedan av pinnen.

Vill du hitta på något roligt med björksaven så går det att reducera den och få björksavssirap. Mycket god karamellig och lite syrlig smak. Men det krävs stora mängder – i vårt experiment blev ca 5 liter björksav till en dryg matsked sirap. Sirapen kan användas som smaksättning till exempelvis snaps, kakor eller bröd.
Idé och slöjdande: Frej Lonnfors
Text och bild: Karin Edlund