Virka rutigt som mormor

Virkvänlig och fin. Mormorsrutan kan varieras på många sätt. Pia berättar hur mormors halvfärdiga täcke inspirerade till fortsatt experimenterande

Vänta ...
 

Rutorma som min mormor virkat

Det här slöjdtipset handlar om hur och varför jag började virka mormorsrutor. Förhoppningsvis kan det inspirera någon till egna rutiga skapelser …eller för den delen virkade paisleydroppar som finns i ett annat tips här.

Början till mitt ”rutvirkande” kom sej av att jag fick ärva ett halvfärdigt täcke(se bilden till vänster), som just var efter min egen mormor. Hon hade virkat massor med rutor av olika restgarner. En härlig blandning av allt från växtfärgat ullgarn till glittrig lurex, som sen virkats ihop med ett svart garn. Flera  färdiga rutor, som ännu inte virkats fast i täcket, följde också med. När jag fick det halvfärdiga täcket hade jag aldrig provat virka mormorsrutor tidigare. Eftersom täcket ”ropade till mej” att det ville bli färdigt ,så tänkte jag att jag borde lista ut hur man virkar rutorna. Tanken på att göra färdigt det som mormor påbörjat, och med det nästan virka tillsammans med henne kändes väldigt inspirerande. Det var det som gjorde att jag satte igång.

"Parallella experiment"

Parallella experiment
Efter att jag lärt mej göra rutan blev det några parallella experiment. Ett var att prova göra extra små rutor av tunt ullgarn (se beskrivningen längre ner i texten). För varje ruta som blev klar sydde jag fast den med de andra färdiga. Ofta räckte ”resttråden” som blev kvar  från en färdig ruta att sy med.

För mej blev rutvirkandet ett roligt sätt att prova olika färgkombinationer och mönsterfigurer. Resultatet blev både som en provkarta och som en sorts virkad mosaik. När jag höll på hade jag inte bestämt vad det skulle bli. Det kändes helt enkelt mindre viktigt just då.

 

Gör en - gör flera!

 

 

 

 

Grundreceptet på mormorsruta i miniformat.

Jag gjorde rutorna av ett tunt ullgarn som egentligen är till maskinstickning. Med en ganska tunn virknål blev det till slut rutor som är ca 2,5 x 2,5 cm i fyrkant. Så här gjorde jag:

Virka 7 lm, slut ringen med 1 sm

Varv 1
2 lm + 2 st + 4 lm
Stolparna virkas med omtag runt ringen med luftmaskor
*3 st + 4 lm* upprepa 3 ggr
slut varvet med 1 sm

Varv 2
*4 lm + 3 st* upprepa 2 ggr
*2 lm + 3 st + 4 lm + 3 st* upprepa 2 ggr
2 lm + 3 st + 4 lm + 2 st + 1 sm
Den sista smygmaskan sluter varv 2 genom ett omtag
runt de 4 lm som varvet påbörjades med

Förkortningar
lm = luftmaska
sm = smygmaska
st = stolpe

För den som inte virkat så mycket ännu
Ifall du inte virkat så mycket innan, så finns kanske någon person som kan visa hur man gör. Och på biblioteket finns virkböcker där man kan se hur man virkar olika typer av maskor. Youtube är som bekant också en källa att hitta instruktionsfilmer på. Exempelvis om hur man virkar olika sorters maskor. En del filmsnuttar på svenska andra på engelska.
Så här heter tidigare nämnda maskorna på engelska:

Smygmaska = Slip stich
Luftmaska  = Chain Stitch
Stolpe = Double crochet stich

Text och bild: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten 2010.