Smycka dig med hår

Hårkonst är en teknik som är få förunnat. Det är endast i den lilla byn Våmhus i dalarna där tekniken lever vidare och de lär inte ut tekniken till personer som inte kommer ifrån den byn.

Vänta ...

Silje Andersson har tittat på det här med hårslöjdande. Hon älskar att hålla på med många olika tekniker och här undersöker hon saken på egen hand.

Det första jag tänkte undersöka var hårpärlor. Dessa användes ofta i skarvar på smycken. Jag har spionerat på ett armband som jag köpte när jag var på Island och upptäckte att stommen till pärlorna är av trä. Jag har inte så bra utrustning för att göra träpärlor så jag vart lite besviken. Men då fick jag tipset om en finsk konservatortext av Annukka Parkkinen ”Hiuskorut – Historia ja konservointi tekstiilikonservaattorin näkökulmasta” Vilket om jag förstår det rätt betyder, Hårsmycken – Historia och bevarande från textilkonservatorns perspektiv. (Jag kan inte finska så jag bara gissar med lite hjälp av google translate).

Arbetet finns här:
https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/3637/HIUSKORUT%20Historia%20ja%20konservointi%20tekstiilikonservaattorin%20nakokulmasta.pdf?sequence=1

I Annukka Parkkinens text finns det många bilder bland annat på en trasig brosch med framför allt två pärlor som var extra skadade och som alla textilare som är intresserad av gamla tekniker vet är hålen på trasiga föremål en stor källa för kunskap.
(sida 29 i filen eller 26 i arbetet finns 2 bilder som visar tydligt på de trasiga pärlorna)
Grunden i dessa pärlor var inte alls en trästomme utan en pappstomme rullad med garn!
Här fanns ju något som man faktiskt skulle kunna skapa ganska lätt!
Jag klippte remsor av papp, men pappen var för hård för att formas så jag fuktade den med lite vatten och lindade den kring en av mina tjockare strumpstickor storlek 5 eller 6. Jag lindade några varv med ett garn och lät det torka så.
När pappen torkat tog jag bort garnet och limmade ihop cylindern. Sedan lindade jag nytt garn runt om för att bygga upp en ”pärligare” form. Jag kände att mitt garn var lite halt så jag strök ett lager lim över hela pärlan för att försäkra mig om att garnet inte skulle linda upp sig.


När limmet torkat fick jag något som ser ut som detta. Jag tycker själv att det är väldigt likt bilden i arbetet.

Eftersom jag inte hade något hår liggandes och jag inte ville klippa av mig mitt eget för ett experiments skull pratade jag med en vän till mig om jag kunde få lite tagel av hennes häst. Tagel är dock inte det enklaste att arbeta med! Det är hårt och styvt och ganska svårt att få det att böja sig över kanten. Men med lite envishet gick det bra.
Jag tog en lång slinga (väl tvättad) tagel och limmade fast den på insidan av pärlan. Sedan lindade jag taglet runt pärlan så den fyllde upp runt om hela. För att trä taglet igenom hålet använde jag en nål med en trådögla på. Då kunde jag trä in taglet i öglan och dra hela nålen och taglet igenom pärlans hål.

När jag fyllt hela pärlan limmade jag ihop änden på insidan som jag gjorde i början. För att försäkra mig om att jag skulle ha ett hål i pärlan efter att den torkat satte jag fast pärlan på en mindre sticka, taglet hade byggt på ganska mycket på insidan så jag fick använda en sticka nr.2


När pärlan torkat gjorde jag en fläta av vitt tagel och limmade fast pärlorna för att göra ett armband. Jag vart ganska nöjd med resultatet. Om detta är rätt sätt att göra på har jag ingen aning om men det går i alla fall.

Jag provade även att göra en pärla i ullgarn det var mycket enklare att arbeta med då det är mjukare därför tror jag också att hår är enklare att arbeta med.

 

Text och bild: Silje Andersson, 2012