Slöjda en varglapp

I museernas gömmor finns de märkligaste saker. Så här slöjdar du en egen varglapp.

Vänta ...

varglapp500

En dag var studenter som läser till  förskolelärare vid Borås högskola på Borås Museum för att få en inblick i kulturarvspedagogik med Borås museum och Textilmuseets pedagog Karin Olsson-Lindström.

De fick i uppgift att inspireras av varglappar och göra egna.
Varglappar användes av vargjägare för att skrämma och fösa vargen in i ett nät, eller en grop. Lapparna var av tyg och livfullt målade med figurer i starka färger och inte sällan rätt otäcka. De gamla lapparna är fantasieggande och spännande i sitt uttryck. Bilden nedan kommer från Bohusläns museum.

131316

Så här står det om föremålet på Digitalt museum:
Textil av oblekt, tuskaftvävt linnetyg. Med schablonmålad bild av heraldiskt lejon med krona på huvudet i svart och rödgult (orange) samt årtalet ”1780” i svart. Nertill fållad.
Jaktlappar användes vid sk drev- och skalljakt för att avgränsa jaktplatsen och för att skrämma villebråd, mest älg och rovdjur som varg och björn.
Upp till 60 meter långa rep med jaktlappar finns på länsmuseet i Skara. De har varit använda vid det kungliga hovets jakter under 1800-talet i Edsmärens kronopark i Västergötland.
Jaktlappens proveniens är okänd. Jfr UM20967 Jaktlapp med samma motiv från Halle-/Hunneberg, Västergötland.
Trasig upptill och nertill. Fläckig. Färgen bitvis ”utsmetad”. Blekt.
Litt.: Öhrnell, Erling, Lejon och djävlar på skalljakt, ur Hemslöjden
1997/1.
Ur handskrivna katalogen 1957-1958: Skrämselduk 1780 def. Mått c:a 80 x 60 cm. Målning på gråbeige duk. ”Odjur” i rött o svart, som gör krumsprång. ”1780”. Illa medfaren. Trasig.

På Västergötlands museum i Skara finns flera varglappar bevarade.

varglapp3

varglapp2

Företeelsen med varglappar eller skrämsellappar är inte unik för Sverige. När jag var i Berlin fann jag denna på ett museum:

varglapp1

Man kan inspireras av de kraftfulla färgerna, av den frejdiga stilen. Vill du skrämma bort något? Eller vill du locka till dig något? Vad kan man använda varglappar till idag?

Studenterna använde textilfärg för tryck och målade mönster med pensel.

varglapp4

Alla fick varsin ofållad tygbit i ganska grov kvalité. Efter målning får de torka, sedan är de klara att använda till skrämsel eller lyst…
Vill du läsa mer om varglappar så finns boken Med nya ögon – om att få kunskap och inspiration av gamla grejor, av Lisa och Jonatan Malm.

varglapp5

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Västarvet 2014