Karvsnitt är en form av skuren dekor på trä. Den äldsta och mest enkla formen av skuret mönster, är att rista. Det gör man med spetsen på kniven, eller med något annat spetsigt verktyg. Det finns fler typer av träskärningar. Tex nagel-, och tandsnitt som utförs med hjälp av verktyg såsom skölp och stämjärn.
Karvsnitt kallar man den snedskurna dekor som görs med vinklade snitt. De kallas också ofta för uddsnitt eftersom de görs med udden på täljkniven. Det finns också särskilda karvsnittsknivar. De har en rak egg och tydlig spets vilket gör att det är ganska lätt att skära bokstäver, fria dekorationer och mönster även på fri hand.
Karvsnitt bygger oftast på symetriska mönster. Genom att variera och upprepa enkla karvsnitt kan man åstadkomma mer avancerade mönster. Beroende på hur man placerar snitten får man fram allt från enkla sicksackmönster till mer komplicerade geometriska mönster som sexpassrosett och virvelhjul. Dessa kräver uppritning och noggrann planering.
Det är svårt att få snitten jämna i barrträd eftersom sommar och vinterringarna är så olika hårda. Kniven hackar när man skär. Lövträ passa alltså bättre för skuren dekor.
Lättast att skära i är mjuka lövträslag som tex lind. Det kan vara bra att öva på ett mjukt träslag men därefter går det utmärkt att skära även i hårdare.
Så här gör du:
En vanlig form av karvsnitt utgår från tre skär. Rita upp mönstret enligt bildserien nedan.
Trekanter
Pricken markerar där du sätter ner spetsen på kniven
Rita ett streck från varje prick ut mot hörnen på trekanten.
Sätt nu spetsen på kniven i en centrumprick. Tryck ner knivudden så att det bildar ett skär som är ljupast vid pricken och blir lägst ut till trekantshörnet.
Gör likadant på alla de tre linjerna som strömmar ut ifrån centrumpricken.
Snedställ kniven och skär neråt utmed linjerna ner mot pricken .
Gör likadant på alla tre sidorna.
Dessa enkla trekanter kombineras sedan till oändligt antal mönster och pryda nästan vad som helst: bordskanter, stolsryggar, skärbrädor, askar, skrin…
Text: Peder Strådahl och
Sofia Andersson
Bilderna är hämtade från webbplatsen Slöjden i Skogen
2011