Laga stickade strumpor
Hål vill man inte ha! Hål gör att man blir kall om fötterna! Laga dem så kan du fortsätta njuta ett tag till!
Det var- 29 grader i förrgår här hemma och kylan ska fortsätta säger dom som vet. De varma hemstickade strumporna nöts ordentligt den här vintern! Om du lagar dina strumpor med kärlek och lite ullgarn så får du en trevlig stund framför brasan eller tv:n en kväll, i väntan på att vårvärmen kommer fram.
Här hemma i Västerbotten säger vi ”tjocksockar” om stickade strumpor i ullgarn. Jag har lärt mig både att sticka och laga dem av min mamma, som lärt sig av sin mamma och vem vet vem som lärde henne, jag kom aldrig på att fråga. Kom ihåg att fråga dina släktingar vart de lärt sig saker de kan, om du har möjlighet, i det minsta lilla enkla kan det finnas en hel berättelse, en hel livshistoria. Dela gärna med dig här på 365slojd.se eller på facebooksidan.
Så här går det till och det finns inga rätt eller fel, bara hålet försvinner och att de fortfarande är sköna att ha på fötterna.
Före…
1. försök hitta ett garn som påminner om det garn som sockan är stickad av. Grovlek och material (helst ull) är viktigare än färgen om man lagar på ”osynliga” ställen, som under hälen.
2. Om du har en stoppsvamp använd den. Det är den svampliknande verktyget på bilden ovan, som man gärna har till hjälp när man stoppar. Den smala delen använder du till att stoppa smala saker, sådant som fingrarna på fingervantar! Har du inte en stoppsvamp kan du använda din knutna vänsterhand (om du är högerhänt) eller uppfinn något runt och hårt som kan stoppas in strumpan som systöd. Eller sök på auktioner och loppisar, dyra är de knappast eftersom få idag vet vad de används till.
3. Använd en lång stoppnål, den behöver inte vara spetsig. Det är lättare att väva sig fram med en trubbig nål.
På bilderna har vi ”klätt” stoppsvampen med vitt bomullstyg för att bilden skulle bli tydligare, och att det skulle vara lättare att se trådarna. Men prova det inte hemma, det är mycket lättare att laga utan tyget.
4. Principen är den att man bygger upp ett galler åt ena hållet och åt andra hållet ”väver” man ihop hålet tätt. Varannan upp och varannan ner, och nästa varv tvärtom. Sy även en bit utanför själva hålet, så blir lagningen stabilare.
Efter…
Vad gör man när det till slut inte går att laga mer, jo min mamma brukar klippa bort foten, spara skaftet och sticka en ny fot! Vilket återbruk!
Prova dig fram eller kolla in det kommande inlägget om det senare i vår på den här sidan.
Stoppat av: Karin Rundström
Text och idé: Anneli Rundström Karlsson, hemslöjdskonsulent i Västerbotten 2011
Foto: Jonas Karlsson