Gör upp eld med bågdrill
Ett lätt om än lite klurigt sätt att tända en eld. Kanske den viktigaste kunskapen att ha! Hillevi Skoglund berättar hur det går till.
För en tid sedan fick jag förmånen att åka till Urnatur i Östergöland och bo i gullig stuga och lära mig att göra upp eld med bara bös och pinnar, bågdrillningmetoden. Det är ett sätt att göra upp eld som levt kvar länge hos nordliga indianer, inuiter och vissa sibiriska folk.
För att göra upp eld behöver du, från vänster till höger:
En eldbräda. En flat, torr bräda, gärna lind. I brädan är det sågat ett jack. Där ska man lägga det lättantändliga materialet. En så kallad eldboll.
Ett eldborr, ca 20 cm långt och en 3-5 cm i diameter. Du kan göra den av en pinne eller gren. Den ska vara torr när du använder den.
En motbräda. En längre pinne som är flat på ena sidan som på bilden. Ena änden av pinnen kör man ned i backen, andra änden passas in mot eldborren som i sin tur passas in mot eldbrädan.
En båge. En stadig torr pinne/gren där du täljt ut en skåra i var ände. I dessa fäster du ett kraftigt snöre.
Eldboll. En näve bark från död en , näver och annat lättantändligt material. Torrt ska det vara och i storlek som en luftig tennisboll.
Kör ned motbrädan i backen. Snett ner med den.
Ta sedan bågen och eldborren. Vrid runt snöret runt eldborren ett varv. Det ska vara tight som bara den. Det är för att det ska funka att dra med bågen så att borret snurrar.
Borret placerar man sedan på eldbrädan och under eldbrädan vid det lilla jacket har man lagt eldbollen. OBS! Eldbågen ska vara på andra sidan borren, inte som på bilden!
Sedan är det dags att börja dra. Det är bra att hjälpas åt. Sätt en fot på eldbrädan och tryck på mot brädan. En annan person drar eldbågen fram och tillbaka så att borret börjar snurra.
Sedan håller ni på så. Ni kommer att märka att borret vill smita och motbrädan krånglar men det är bara att fortsätta!
När man har fått fart på borret kommer det att börja ryka försiktigt efter en stund och svart damm samlas runt borret. Dra då några extra drag och ta bort båge och borr. Nu är det svart där borren hade varit och i den lilla skåran ligger fint trädamm som glöder. Pilla ned dammet med en knivspets i eldbollen och blås försiktigt.
Eldbollen kommer att ta eld och så är det bara att mata på den med näver, torrt bös och så småningom vedträn.
Tänt var det här!
Text och bild: Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent Västarvet 2012.
Vill du läsa mer om Bågdrillsmetoden så läs boken Friluftsliv och hantverk av Matz Glantz och Rolf Olsson!