Gör ett ylledjur

Har du råkat tvätta din ylletröja för varmt? Släng den inte utan gör ylledjur av den!

Vänta ...

2011 kom det ut en bok som heter SMÅSLÖJD – barn slöjdar med vuxna. Här är ett litet smakprov på innehållet!

Så här gör du ett ylledjur med stomme av ståltråd:

Verktyg:
Kombinationstång
Sax
Nålar (synål, lång, grov stoppnål och broderinål)

Material:
Gammal ylletröja
Ståltråd, 1,5 mm
Träull (eller ull, halm, tygtrasor)
Snöre
Sytråd
Garn, pärlor, knappar, paljetter att pynta djur med
Ullgarn att brodera med

En gammal ylletröja går att hitta billigt på loppis. Kör tröjan i tvättmaskinen på 60 C. Passa på att få den ren med lite tvättmedel. Torktumla den, så blir den ännu mer valkad. Ut ur maskinen kommer en krympt tröja som förlorat en hel del av sin elasticitet.

Det går bra att klippa i tröjan utan att den repas upp. Vissa delar behöver du inte göra så mycket med för att få till något användbart. En avklippt mudd blir en utmärkt handledsvärmare. Med lite broderi blir den ännu finare. Vi gör djur av bitar av toktvättade ylletröjor.

Gör en stomme av 1,5 mm ståltråd. Ta en lång bit ståltråd så att du slipper skarva. Med en kombinationstång kan du både knipa av tråden och vrida ihop den så att stommen blir stadig. Vik tråden dubbel och vrid ihop en bit till huvud och hals. Forma sen varje trådhalva till ett framben, fortsätt med kroppen och avsluta med ett bakben per trådhalva. Gör djurstommen magrare än det färdiga djuret så att du får plats med muskler och hud. Framför allt ben och hals ska vara lite för långa.

Klä stommen med träull så att kroppen får muskler. Surra med snöre så att träullen hålls på plats. I stället för träull kan man använda ull, halm, tygtrasor eller något annat som är lätt att forma.

Sy fast bitar av den toktvättade tröjan på djurkroppen. Det är svårt att klä hela kroppen med en enda bit. Klä i stället varje ben för sig, sen magen och kanske halsen, sist ryggen och huvudet. Med en lång, grov nål och starkt garn kan du sy rätt igenom träullen.

Djuret kan du pynta med garn, knappar och annat. Till pärlor och paljetter passar det bäst att sy med stark sytråd.

Text: Kalle Forss, hemslöjdskonsulent i Skåne
Översta  bilden är hämtad ur boken, foto Thomas Harrysson/Hemslöjdens förlag
Övriga bilder: Kalle Forss

Småslöjd innehåller 20 roliga och inspirerande slöjdprojekt, alla märkta med svårighetsgrad och med massor av variationsmöjligheter. Projekten varvas med fantasieggande berättelser om traditioner, skrönor och hiskeliga väsen som berikar och inspirerar.
 
I ett möte mellan hemslöjds- och hembygdsrörelsen har kunniga konsulenter utvecklat slöjdprojekt som barn kan slöjda tillsammans med vuxna.
Boken är ett samarbete mellan hemslöjds- och hembygdsrörelsen i Blekinge, Kronoberg och Skåne.

ISBN 978-91-977539-4-4
utgiven på Hemslöjdens förlag