Gör ett festträd

Dekorera med tyg, papper, vackra band, eller kanske med urblåsta ägg? Feststången på bilden är gjord av Östra Skånes Hemslöjdsförening i samband med utställningen Krans och Krona som visades på Dunkers Kulturhus i Helsingborg 2011.

Vänta ...

Du behöver:
Två eller flera träkäppar
Ståltråd ca 0,5 mm tjock
Papper av olika slag: tex gammalt omslagspapper, silkespapper, serietidningar mm
Stark tråd
Ev klistermärken, bokmärken

Stommen tillverkar du på samma sätt som i ljusstaken i ”krusa en julspira”.

Klä din stomme med krusat papper: Klipp remsor, ca 1 dm breda och så långa som möjligt. Vik dem på längden med ”finsidan” inåt. Klipp jack från den vikta sidan, men inte helt igenom. Vik upp remsan och vik ihop igen på längden, men nu med ”finsidan”utåt.

Börja i toppen av din stång. Fäst krusremsan med en bit ståltråd, som du lindar hårt runt papper och stång. Är dina träkäppar av färskt material så kommer de att krympa och du måste då efterspänna trådarna lite, efter några dagar… Därför är det bättre att linda med stråltråd än att tex limma fast pappersremsorna…

Sätt ditt festträd i en julgransfot, hink med stenar eller ta en stor träklabbe och borra hål i…

Dekorera nu ännu mera! Tex genom papperskokarder av seritidningar eller guldpapper.

En kokard eller rosett gör du så här:

Du behöver ett papper tre ggr så långt som det är brett. Vik hela papperet från kortsidan som ett dragspel. Vecken kan vara ca 1 – 2 cm djupa beroende på papperets storlek och grovlek. Ju större och grövre papper desto djupare veck.

Kläm till vecken ordentligt med t ex nageln eller en linjal.
Knyt en stark tråd, t ex mattvarp eller knyppelgarn, om mitten på ”dragspelet”. Fäll ut var sida som en solfjäder och klistra ihop de båda halvorna så att rosetten blir rund.
Klistra ev ett bokmärke eller klistermärke (eller klipp själv ut av papper tex ett hjärta) på mitten som döljer omknytningen.

Du kan också blåsa ur ägg och hänga i festträdets grenar:
Ägg
Stoppnål
Tråd
Tändsticka
ev. en äggsug

Ta en kraftig stoppnål och gör hål i bägge ändar av ägget. Stick ner nålen i ägget och vispa runt, eller skaka ägget. 
Då går gulan sönder och det är lättare att blåsa ur ägget.
Håll ägget över en skål, blås allt vad du orkar i ena hålet. Ge inte upp, det ska vara trögt! Spara innehållet till en god omelett eller sockerkaka.
Skölj ur ägget med vatten och blås lite till.
Häng upp ägget genom att knyta fast en liten bit tändsticka eller tandpetare i en tråd. Stick ner stickan i hålet och dra tillbaka snöret. Då ställer sig stickan på tvären och ägget hänger i tråden.
Vill du dölja hålen kan du klippa till två små bitar tyg eller papper, större än hålen i ägget. Trä en tråd med knut i änden genom den första tyg/pappersbiten, trä tråden vidare genom ägget och avsluta med den sista tyg/pappersbiten och sist en liten knut.

Ska du blåsa ur många ägg kan det löna sig att köpa en ”äggsug” som finns i hobbyaffärer.

Krokad- och äggblåsningsbeskrivning: Hemslöjdskonsulent Lotta Sone Åséll för Hemslöjdens Förlag
Illustrationer: Linda Svensson
Övrig text och foto: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne. 2011