Gör en vedbärare

Vänta ...

Det börjar våras lite smått på vissa håll i landet, men än är det kallt och här kommer ytterligare ett tips på hur du kan göra en vedbärare. Se även inlägg om Agnetas vedhämtare.
Material:
Handtag: 1 vidja av björk, rönn, sälg eller hägg ca 85 cm lång, 25 mm i tjockändan.
Bågar: 2 st vidjor av björk, rönn, sälg eller hägg, ca 45 cm långa, 25 mm i tjockhändan.
Medar: 2 st 35 mm tjocka käppar, 40 cm långa.
Tvärslåar: 2 eller 4 st, 20 mm tjocka käppar
Björkrötter, träplugg, lim ev linolja och pigment

Böj handtagsbygel och bågar medan de är färska. Dessa bör liksom tvårslåarna vara torrare än medarna eftersom de då krymps fast i medarna när dessa torkar. Al och asp är är inte lika sega och knäcks läggare än björk, rönn, sälg och hägg.

Var försiktig när du böjer vidjorna. Bind ihop dem med enn snöre och låt dem torka i spänning.

Fasa av medarna om du vill ha dem platta på undersidan.

Montera ihop medarna med tvärslåaarna. Antingen borrar du in dem i medarna eller fasar av och sänker ner dem i medarna uppifrån. Du kan ha två eller fyra tvärslåar.

Borra tre hål rakt igenom medarna i storlekar som passar för handtagsbygeln och bågarna. Tälj ändarna så att de passar till hålen i medarna.

Slå in kilar, av torr björk, syren eller annat hårt träslag, i byglarna från undersidan. Gör samma sak med tvårslåarna om du har borrat in dem i medarna.

Om du fäller in träslåarna i medarna narar du fast dem med torra tränarar av hårt träslag.

Fixera bågarna vid handtagsbygeln med kluvna björkrötter eller snören.

Vill du måla din vedbärare? Se inlägg om äggtempera , äggoljetempera eller  filfärg för färgrecept eller köp färdig konstnärsoljefärg på tub. Barka delarna innan de torkat. Det är också fint att göra minibärare till barn eller för att bära böcker. Minska bara måtten.

Text och bild: Eva Nordangård, hemslöjdskonsulent i Västernorrlands län.