Brodera hallandssöm
Hallandssöm räknas till en av våra landskapssömmar, d v s en typ av broderi som är typiskt för ett avgränsat område. I detta fall är det norra Halland som räknas som Hallandssömsmark. Här har Marita beskrivit hur du går till väga.
Hallandssömmen broderades från slutet av 1700-talet till slutet av 1800-talet. Ursprungligen användes dessa broderier på två typer av textilier: hängkläden och pudevar.
Hängklädena användes vid festliga tillfällen i ryggåsstugorna som prydnadstextilier, såväl på långväggarna, uppe i taken som på gavlarna. Måtten på hängklädena kunde vara allt från 2-10 m långa och 25-35 cm breda. Oftast finns ett mittmotiv på hängklädena, med monogram och årtal, och sedan speglas motiven på respektive sida om mitten.
Pudevaren (örngott för stor kudde) har broderi endast på den kortsida som vette utåt rummet då man på denna tid hade väggfasta sängar.
Hallandssömmen känns både fri och bunden till sin karaktär. Det som kännetecknar sömmen är en mängd olika bottensömmar, sydda på en uppspänd botten, tät flätsöm som fyller olika former men också gles flätsöm. Olika livsträdsformer med sirliga grenar men också korsstygn och strängt geometriska former. Bottnarna kantas med en stjälksöm, kedjesöm eller ibland langettsöm. Öglestygn och diamantstygn finns också på äldre broderier. Många av de runda bottnarna har samma diameter som ett vanligt dricksglas, kaffekopp och kaffefat som det också är i flera andra landskapssömmar.
Du behöver:
Linne-, halvlinne- eller bomullstyg
Bomullsgarn i kvaliteten 30/2. Du syr med tre eller fyra trådar. Halländska Hemslöjdsbutiken säljer hallandssömsgarn, som har en specialinfärgad röd ton.
Sybåge
Broderinål med spetsig udd (t ex nr 22)
Sax
Vill du göra ett större mönster, rita upp det på papper, använd kalkerpapper för att överföra det till tyget.
Vill du göra ett enklare mönster, kan du använda glas, kaffekoppar och –fat för att med en spetsig blyertspenna rita cirklar med dessa som mallar.
För att prova på olika bottensömmar:
Rita upp det antal rundlar du vill ha på ett tyg, med en uppochnedvänd kaffekopp eller dricksglas som mall och en spetsig blyertspenna.
Spänn upp tyget i en sybåge – börja förslagsvis i mitten.
Trä tre eller fyra trådar på nålen.
Börja med att sy de vertikala trådarna – startar du i mitten på rundeln är det lättare att få bottnen rak, sy utåt ena kanten. Du bestämmer själv hur långt avstånd du har mellan trådarna men försök få det jämt. Näst på baksidan så du kan fortsätta med sista halvan.
Vänd på sybågen och gör likadant så du får ett jämt rutmönster. Förr i tiden var man sparsam med material och varför inte vara det idag också? När du syr upp nätet, stick upp nålen intill där du nyss gått genom tyget (dvs det blir inte ett nät på baksidan utan bara ett mindre sidstygn).
En av de enklaste bottnarna består av ett korsstygn där rutmönstret möts.
Detta är också en vanlig variant…
Fyll hela bottnen. Sy radvis, med ett halvt korsstygn när du syr från vänster till höger och när du syr från höger till vänster blir korsstygnet komplett. När bottnen är dekorerad, kanta den med stjälksöm, kedjesöm eller langett. Se tecknade bilden i slutet av inlägget för olika stygn.
Se de olika bilderna för massor av sätt att dekorera bottnarna och det är förstås fritt fram att hitta på egna sätt!
Runt den söm som ”håller ihop” bottnen, kan man också bygga vidare med olika former.
Boktips:
Hallandssöm av Brita Johansson, ISBN 91-36-00804-4
Landskapssömmar av Lisa Melén, ISBN 91-534-0681-8
Brodera landskapssömmar från mormors och vår egen tid av Annette Magnusson, Wezäta Förlag
Häfte: Hallandssöm 30 kr från Halländska Hemslöjdsbutiken, Halmstad, tel 035-21 64 30, butiken.hemslojden@telia.com
Text och bild: Marita Jönsson, hemslöjdskonsulent i Halland.