Trä en maskroskrona

Pynta för midsommarfirandet, födelsedagen eller bara för att det är roligt! Maskrosor växer ju överallt när årstiden är rätt.

Vänta ...

Maskroskrona1
Maskrosen är en av våra vanligaste växter. Visste du att det finns massor med olika arter? I Sverige förekommer 12 artgrupper med omkring 1000 småarter! Maskrosen har haft många olika namn: gulgubbe, gubbaros, gullborste och mjölktistel.

Maskroskrosblommor-150x150

”Jag lät alla mina maskrosor finnas
fast jag vet att dom kallas ogräs
och bör rotas ut

Men det är så skönt att sitta och minnas
små solar i gräset
när sommarn är slut.”

Varför inte sitta och minnas som i Carl-Antons sommarvisa från 1964 genom att trä maskrosor på tråd och låta dem torka.

maskros

Plocka utslagna blommor, i solen mitt på dagen. Träd dem så fort som möjligt på tråd. Det behövs inga knutar för att hålla dem på plats om man inte drar blomman upp och ned för mycket på tråden. Sätt dem gärna tätt. Tråden kan gärna vara lite luddig och färg är inte helt fel.

Knyt fast tråden runt en ring. För att få färg på ringen kan man linda den med en tygtrasa.

Plocka inte maskrosorna när de närmar sig överblomning för då blir det inte så mycket gul färg kvar efter att de torkat.

Maskrosor har också kallats för kådblomster och det är just växtsaften som gör att blomman fastnar på tråden. När den torkar krymper den fast på tråden. Torkade maskrosor får givetvis ett annat utseende än utslagna i solen. Den gula färgen blir lite mörkare när den torkat.

En maskroskrona väcker nyfikenhet och många vågar inte gissa att det är torkade maskrosor.

Text och bild: Anna Karin Reimerson, hemslöjdskonsulent i Västmanlands län 2010