Gör ett julgranspotpurri

Ett post-jul-tips för att hålla kvar den goda doften kommer här! AnnJessica Eriksson är den som berättar hur du gör.

Vänta ...

Efter julhögtiderna har oftast den härliga doften av julgranen minskat ordentligt. Då har vi en tips för att kunna återuppliva julstämningen. Man gör helt enkelt ett julgrans-potpurri.

 

Material:

Granris – Hos oss i Lappland är det ingen lyxvara, men kanske kan man göra detta
till och med i storstan genom att klippa av någon gren på den bedagade
julgranen.
Ett par kärl med lock att förvara potpurriet i. Vi älskar våra fina
kopparburkar.
En sekatör eller kraftig sax.
En mortel.

Arbetsbeskrivning:

1. Börja med att klippa granriset i korta bitar. Ju kortare desto bättre. Det
går också bra att klippa finare grenar, eftersom barken ger mycket doft.


2.  Mortla en del av klippet för att krossa barr och bark och frigöra
grandoften.

3. Stoppa snabbt ner barrklippet och krosset i burkarna och på med locket. När
det är dags för middag eller samvaro i rummet så öppnar man locket och
juldoften sprider sig.
Det här är inget modernt, syntetiskt potpurri och därför håller inte doften
utan lock på särskilt länge. Men om man sätter på locket när man lämnar rummet
(samtidigt som man blåser ut ljusen, för det är ni väl noga med) så håller
doften under alla måltider fram till granen dansas ut till trettonhelgen.

Text och bild: AnnJessica Eriksson på Forsnäs Hemman. 2013.